12 former for yoga – find din retning

Kært barn, mange navne. Det kan virke som en jungle at finde rundt i, og det er det sådan set også. Der findes efterhånden et hav af yogagrene- og retninger, og der kommer stadig nye til. Nogle elsker at svede i et 40 grader varmt lokale, andre mediterer måske mest, og så er der dem, der dyrker yoga, når de rejser sig for en ældre dame i bussen. “One size fits none”, så hvad end, der fungerer godt for dig, skal du gøre, så længe yogaen har en positiv effekt på din krop og dit liv. Prøv forskellige former i forskellige yogastudier og lærere og eksperimenter løbende med, hvad der fungerer for dig. Foruden yogaasanas findes der yogaformer, som foregår uden for yogamåtten, såsom Karma Yoga, hvor du servicerer og hjælper andre, eller Bhakti Yoga, som er en mere spirituel retning, hvor du fokuserer på at overgive og dedikere dig til det, hvad skal vi sige; guddommelige. Her får du en oversigt over nogle af de populære og tilgængelige fysiske yogaformer herhjemme.

1. Hatha yoga – God at starte med
Grundlæggende for alle yogastillinger. Hatha er sanskrit og betyder »sol« (ha) og måde (tha), altså yin/yang der forenes. En hathaklasse består ty- pisk af både kraftfulde og mere restorative øvelser. Det er klassisk yoga, men fortolkes meget forskelligt af forskellige lærere. Typisk laver man en stilling ad gangen og tager sig tid til at mærke den både under og efter, modsat fx Ashtanga og Vinaysa, hvor stillingerne er sammensat i kortere og længere flows.

2. Ashtanga yoga – god for din form og disciplin
En aktiv, disciplinerende og meget udbredt yogaform, der består af faste serier af stillinger, som forbindes i et flydende flow gennem bevægelser og åndedræt. Arbejder også meget med kropslåse og andre teknikker.

3. Yin yoga – god til selvindsigt og fordybelse
En fysisk passiv praksis, men kropsligt og mentalt styrkende og helende, der arbejder dybt i bindevævet og på de meridianbaner, der også bliver brugt i traditionel kinesisk medicin. Arbejder en masse med følelser og ‘given slip’. Den frigiver energi og løsner op for blokeringer og spændinger, som også akupunktur kan gøre det. Man holder stillinger i op til fem-femten minutter ad gangen. Giver stor kropslig og mental frihed.

4. Restorativ yoga – god til afspænding
Denne yogaform er dedikeret til at afspænde gennem få stillinger, som man holder længe. Man støtter sig med yogaudstyr i form af tæpper og puder, og du kan forvente at gå rigtig dybt og være klar din seng bagefter. Dit nervesystem falder til ro, og du kommer helt ned i gear.

5. Vinyasa/flow/power yoga – god for forbrændingen og flow
Minder om Ashtanga, men følger ikke nødvendigvis faste serier af stillinger. Disse klasser er ofte ét langt flow, hvor du bevæger dig flydende gennem stilliggerne sammen med dit åndedræt. Du kan forvente en masse solhilsner og sved på panden. Du arbejder med din styrke, og pulsen og forbrændingen kommer op.

6. Hot yoga – god til smidighed og udrensning
Laves i opvarmede lokaler op mod 40 grader. Kroppen bliver opvarmet, så du kan gå dybere i yogastillingerne, og du vil hurtigere end på normale klasser øge din smidighed. De er ofte udfordrende og kickstarter detoxprocesser, fordi varmen får dig til at svede heftigt. Nogle steder kan du også lave restorativ yoga i varmen. Husk altid at balancere din væskebalance, særligt hvis du dyrker den her form for yoga.

7. Iyengar yoga – god til grundighed
Hatha yoga udviklet med fokus på korrekt teknik og bruger yogaudstyr som tæpper og blokke til at få at dig i god alignment. Nøje opmærksomhed og hensyn til den enkeltes elevs niveau og godt funderet i kroppen.

8. Anusara – god til krops – og livsglæde
En moderne yogaretning, der beror på hatha yogastillinger med grundigt fokus på biomekanik og alignment og tantrisk livsfilosofi, der ser det smukke i alt og dyrker et positivt livssyn. Var kæmpe stort for et par år siden. I dag har stifteren af Anusara været med til at udvikle Bowspring (se pkt. 12)

9. Kundalini yoga – god til spiritualitet og energiarbejde
Denne form for yoga arbejder med den (kundalini) energi, der gemmer sig nederst i rygsøljen. Man laver øvelser, en del med åndedræt og chant, for at løfte energien op gennem kroppens syv chakras til kronen af hovedet for at opnå indsigt, mental og kropslig frihed.

10 . Jivamukti yoga – god for fysikken og yogafilosofisk fordybelse 
Minder om Vinyasa og kan være fysisk krævende. Klasserne har tit et tema, som bliver udforsket gennem fordybelse i gamle yogatekster, chanting, meditation, musik og åndedrætsøvelser. Går op i at integrere yogafilosofi og etik i hverdagen.

11. Onlineyoga – god for dig på farten
I takt med den teknologiske og vores livsstilsudvikling er det blevet muligt at lave yoga-on-the-go, altså online på smartphone, pc eller tablet. Tjek mulighederne på blandt andet yogaglo.com, myyogaonline.com, doyogawithme.com, yogisanonymous.com, yogavibes.com og herhjemme: yogavivo.dk og yogastream.dk

12. Bowspring yoga – revolutionerende bevægelse for krop og sind
Bowspring er det nyeste kid in yogatown. Kun få danske lærere underviser det på nuværende tidspunkt. Ditte Bykærholm Nielsen er en af dem, og hun beskriver det som “superfood for krop, sind og hjerte”. Sisse Dall er en anden frontløber herhjemme, som også underviser i København. Hold øje med de to damer og prøv noget nyt for krop og sind. Jeg har prøvet Bowspring og skrevet om det her for Huffington Post. Du kan følge den danske facebookgruppe her.

Tags: , , , , ,

Relaterede artikler

Forrige indlæg Næste indlæg

Comments

 1. Svar

  Det er sjovt du nævner bowspring. Jeg dyrkede bowspring en del sidste forår, og må indrømme, at det er den yogaform, jeg er mindst forelsket i. For mig virker bowspring mere som gymnastik end som yoga, i hvert fald de steder, jeg har prøvet det.

   • Karen Pallisgaard
   • 10. marts 2017
   Svar

   Kære Marianne. Fedt du skriver. Jeg kan godt følge dig – det er virkelig noget andet end den yoga, vi er vant til. Kroppen – og hovedet – bliver virkelig udfordret, fordi den pludselig skal lave noget, den ikke er vant til. Jeg synes Bowspring er et fedt supplement til min anden yoga, og så har jeg det mega fedt i kroppen bagefter. Men det vil aldrig erstatte min anden yoga.

 2. Svar

  Go’ oversigt Karen – er selv lige begyndt og har kørt 2 ugentlige sessioner med hatha yoga i en måneds tid – men føler der er mere at komme efter. De andre på holdet foreslår lyengar med forskelligt udstyr…..men er det for tidligt?

   • Karen Pallisgaard
   • 25. oktober 2017
   Svar

   Der er SÅ meget at komme efter 🙂 Prøv dig frem.

   • Karen Pallisgaard
   • 15. december 2017
   Svar

   Det må du mærke dig frem til
   – stol på dig selv 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

1 share

Følg også med her

Få inspiration i din inbox