8 tips til hverdagsyogafeminisme

“Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre uden at han holder noget af dets liv i sin hånd” – Løgstrup

Det er den 8. marts 2017. Det er Kvindernes Internationale Kampdag. Det er tid til at launche min blog. Jeg har valgt at gøre det netop i dag, fordi yoga for mig dybest set handler om solidaritet. Se blot på selve ordet yoga, som kommer fra sanskrit og kan oversættes til at forene.

Jeg ser det som en evig øvelse i at blive forbundne. Både med os selv, krop og sind, fysisk og mentalt, med hinanden – og måske endda med noget større ud fra en spirituel betragtning. Alt og alle er forbundet, det er pointen!

De fysiske yogaøvelser er kun en lille del af den traditionelle yogastruktur, som blandt andet også består af meditation, selvstudier, moralske overvejelser, filosofi og etik. Vi møder her blandt andet værdier som ikke-vold og stræben efter sandhed, og det handler ulitmativt om at leve et sandt, ansvarligt liv og frigøre os. Frigøre os fra selvhad, fremmedhad, kvindehad, negative og undertrykkende konstruktioner, ydre som indre.

Vi lever i et samfund fuld af eksplosive stressstatistikker, bodyshaming, victimblaming, spiseforstyrrelser, kommerciel seksualisering af vores kroppe, kvindekomplekser, bitching, kontrolfiksering og ulighed blandt køn, racer, lande og sociale klasser.

For mig handler både yoga og feminisme om at undersøge og udfordre disse normer og handle for at ændre dem: At tage  yogaen fra måtten med os ud i virkeligheden og bruge den konstruktivt.

Hverdagsyogafeminisme (er overhovedet ikke et ord,  men bær over med mig) handler om at stå ved sig selv, stå sammen og stå op imod de ting i verden, som vi bliver nødt til at ændre for at kunne passe på hinanden og vores verden.

At praktisere yoga er en proces, der handler om at (gen)forbinde sig fordomsfrit til sig selv og sin krop og stoppe negativ selvsnak og selvstraf. Og det kan være svært i en verden, der kræver at vi har konstant kontrol – over vores kroppe, vores vægt, vores følelser og vores liv. Men yoga kan langsomt hjælpe os tilbage til et sted, hvor vi accepterer og måske endda virkelig elsker os selv, som vi er i al vores kompleksitet med alle vores komplekser. Når vi kan tolere og behandle os selv pænt, kan vi gøre det samme overfor andre.

”Mange kvinder er ok med noget hos andre, men ikke hos sig selv. Vælg at lytte til den virkelighed, du ser rundt omkring dig, vi er hinandens spejlneuroner. Den virkelighed, man får kreeret til sig selv er tit alt for hård. Yoga handler overordnet om at komme i vater med din dybeste natur. Det kan blive tydeliggjort af den måde, kroppen taler på til dig. Hvis jeg ser en elev få ondt i skulderen, fordi den hænger forkert, så er det forståeligt nok, at der kommer en skade. Det er det eneste naturlige under omstændighederne. Derfor skal skulderen tilbage i alignment (dens naturlige optimale anatomiske udgangspunkt, red.). Det er det fede ved ubalancer, fordi så indser man, at man kan ændre omstændighederne ved at komme i sync med sin natur. Yoga har som projekt at fjerne vrangforestillinger og få dig til i sin mest rå form at »aligne« med virkeligheden. Asanas er gode til at få dig til at se virkeligheden. Åndeligt, mentalt og kropsligt,” siger Soham Johansen i min Begyndyogabogen.

Yoga hjælper os altså med at pudse brillen og se os selv, hinanden og verden, som vi er. Vi er alle dybt forbundne, og vi er vidunderlige væsener. Det minder 8. marts og yoga mig om. Lad os vågne op til den virkelighed og skabe den verden, vi gerne vil have vores børn skal overtage.

“The breezes at dawn have secrets to tell you. Don’t go back to sleep. You must ask for what you really want. Don’t go back to sleep” – RUMI

Foto er lånt // Jessamyn Stanley @mynameisjessamyn

8 tips til dig – hverdagsyogafeminisme

1. Såkaldte kropspositive forbilleder vinder frem – se ni af de internationale her. Personligt er jeg ret vild med Jessamyn Stanley, som er en mega sej yogi og forbilledlig kvinde, der smukt har rebrandet ordet “fed”. Følg hende her. Og her får du nogle lettilgængelige måder hvorpå du selv kan være et kvindepostivt forbillede.

2. Hvis du ikke allerede følger min og GIRLS’ heltinde Lena Dunhams feministiske nyhedsbrev, LENNY LETTER, så er det altså bare at komme i gang – læs med her.

3. Onlinemagasinet Everyday Feminism har en mission om at hjælpe mennesker med at stoppe vold, diskrimination og marginalisering via feminisme – du kan læse med her.

4. Vores alle sammens Rachel Brathen, instagram sensationen Yoga Girl, er dygtig og sød til at formidle selv- og kropskærlighed på en opløftende måde.

5. Den vesterlandske ”yogabibel” magasinet, Yoga Journal, er begyndt at skrive mere og mere om curvy yoga i forsøg på at nedbryde det stereotypiske billede af en ung, hvid, slank, smidig yogi og i stedet gøre yoga til den alsidige og inkluderende praksis, som yoga nu engang er.

6. Vidunderlige Gillian Anderson og hendes veninde er aktuelle med bogen We: A Manifesto for Women Everywhere.
The book asks: Why are so many of us—and our daughters—still, in the 21st century, locked in depression and addiction, self-criticism, and even self-harm? How much more effective and powerful would we all be if we replaced our current patterns of competition, criticism, and comparison with collaboration, cooperation, and compassion?

7. Som jeg skriver her, så synes jeg, at yoga er mest interessant, når vi tager alt det gode fra måtten med os ud i virkeligheden. Det er det den batter. Det er non-profit organisationen OFF THE MAT INTO THE WORLD levende bevis på. Den bygger bro mellem yoga og aktivisme, og definerer det som “an act of standing for solidarity, equality, justice, and freedom for all”.

8. Hvis du vil have mere inspiration, vil jeg ananas-i-egen-juice-ydmygt anbefale dig at læse, hvad de her kloge mennesker siger i dagens anledning her på bloggen:

Julia Lahme: Ligestilling står ikke i vejen for femininitet og maskulinitet

Uffe Elbæk: Det hele skal nok ende godt

Rita Biza: Lad os stryge ud over stepperne

Min mor og svigermor: Du skal kunne forsørge dig selv og dine børne + ha’ tillid til dig selv og hende ved siden af

 

Jeg går op i at støtte piger og kvinder, der ikke har samme privilegier som mig selv. Vil du være med, så løb med mig den 30. april eller støt indsamlingen her

Tags: , , , , ,
Forrige indlæg Næste indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0 shares

Følg også med her

Få inspiration i din inbox