Julia Lahme: Ligestilling står ikke i vejen for femininitet og maskulinitet

Julia Lahme. Hun behøver i virkeligheden ikke en introduktion, men hvis du af en eller anden ubegribelig grund ikke kender hende, så er det på tide:
Julia er en Danmarks vigtigste stemmer, når det handler om hverdagsfeminisme og kvindeliv. Hun har meget på hjerte og en stemme, som vi alle kan blive klogere af at lytte til. Hun råber op på avisernes debatsider, hun skriver bøger, som burde stå på enhver kvindes bogreol, hun er direktør i egen kommunikationsvirksomhed, mor til to, og så har hun de seneste ni år blogget om livet på godt og ondt (også når det gør virkelig ondt, tak for det!). Personligt er Julia for mig et fyrtårn, hvis ord på en eller anden måde altid kan give mig trøst, tudeture, grineture, kampgejst og livsstilsinpiration med glimmer på. Derudover var Julia kvinden, der i sin tid hev mig med ind på forlaget Rosinante, hvilket førte til min første bogkontrakt. OG som grand (old?) lady i Blogland er det også Julia, der har inspireret mig til at blogge – derfor er jeg stolt over at åbne min nye blog her med hendes vigtige ord.
Og hey, tak fordi du kæmper vores mødres kamp videre, Julia!

Foto: Fra Julias blog på julialahme.dk

Hvad laver du i dag?
I dag holder jeg foredrag på Silkeborg Bibliotek ud fra min bog ManiFest. Netop dét foredrag har jeg glædet mig særligt meget til; det er lang tid siden, jeg har været på de kanter, og arrangørerne har været superengagerede i at stable et fedt arrangement på benene. Det er naturligvis kvinder, der har stået bag det, og jeg må sige, at jeg ofte oplever at når kvinder rykker, og rykker sammen, så sker der noget. Der er altid en særlig energi i de rum, hvor mange kvinder er samlet, og den synes jeg næsten man kan blive helt afhængig af.
Og når du nu har været sød at give mig taletid, vil jeg sige at den 8. marts er vigtig. Vigtigere end mors dag, og langt mere passende at få blomster på (og dét gør man vist ovenikøbet i Rusland, har jeg ladet mig fortælle). Det er vigtigt at vise, at vide og at tro på, at verden endnu ikke er lige; og at ligestilling ikke står i vejen for femininitet og maskulinitet. Det har rigtigt mange stadig ikke forstået; men det er ganske simpelt: Vil vi give vores børn – uanset køn – alle muligheder i verden, eller ej.

Hvem er et af dine feministiske forbilleder?
Jeg har faktisk mange; så det er kompliceret at blive bedt om ét. Du er et af dem; at du skaber, gør og tør er uendeligt vigtigt og prisværdigt. At vi nu har to kvindelige debatredaktører i Anne Sophia Hermansen (Berlingeren) og Ditte Giese (Politiken) er hverdagsfeminisme, og kommer til at betyde meget for, hvad der bliver sat fokus på i den danske debat. Så er der Fredrik Bajer, modtager af Nobels Fredspris, som sammen med hustruen Mathilde Bajer stiftede dansk kvindesamfund i 1871 – og som politiker kæmpede han for, at danske kvinder skulle have ret til at råde over de penge, de selv tjente. De personer har en tendens til at drukne i historien, men det er simpelthen så god en historie – at en mand er en af de vigtigste feministiske foregangsmænd i Danmarkshistorien. Fordi han elsker og respekterer den kvinde han er gift med. Det kan lære os meget, men fremfor alt at ligestilling handler om kærlighed til de mennesker, der omgiver os.

Hvilken bog bør alle (kvinder) læse?
Vi burde alle være feminister af den nigerianske forfatter Chimamanda Ngozi Adichie. Den handler om, hvad det vil sige at være kvinde i det 21. århundrede, den er kun ca. 70 sider lang, og den er baseret på egne oplevelser. Ud over at være fantastisk relevant er det også knaldgod læsning.

Hvad er det bedste råd en kvinde har givet dig?
Vær helt sikker på, at du får barn med den rigtige! Det lyder måske hårdt, men det vigtigste valg, vi kan træffe er, om vi vil have børn og med hvem. Vi kan ikke have karriere, personligt råderum eller et helt og afrundet liv, hvis vi vælger den forkerte at få børn med. Vores børn, eller fravalget af dem, definerer vores liv. For mig er det at være mor en gave, en opgave og et privilegium, og jeg ville ikke kunne varetage andre dele af mit liv, hvis ikke min mand var den far, han er. Igen: Kærlighed, og ligestilling i den. Ligestilling kræver nemlig også, at man som kvinde ikke stiller sig i vejen for, at ens mand også får mulighed for at være forælder. (og hvis du spørger mig om øremærket barsel til mænd er vigtigt, så er svaret ja; fordi vi ikke må stå i vejen).

 

Læs mere om og af Julia Lahme her

Tags: , ,

Relaterede artikler

Forrige indlæg Næste indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0 shares

Følg også med her

Få inspiration i din inbox