Kærlighed til maven

Siden jeg var barn, har jeg været lidt flov over min navle og min mave – jeg skulle nå at blive op i 20’erne før jeg mødte yoga, som – sammen med mine graviditeter – har hjulpet mig til at elske min kære mave, lytte til den og takke den for alt det fantastiske den gør for mig.

Kære mave, min mave

Vi har været meget igennem sammen, og jeg tror det er på tide, at jeg giver dig en undskyldning.
Allerede da jeg var barn, prøvede jeg at gemme dig væk, fordi jeg syntes min navle var grim og du lidt tyk i det.
Da jeg blev grænseløs teenager, gjorde jeg tværtimod, hvad jeg kunne for at vise dig frem under alt for korte t-shirts, inden jeg blev for hæmmet og gemte dig væk igen. Jeg turde ikke stå ved mig selv, stå ved dig. Jeg brød mig ikke om at være anderledes og gjorde, hvad jeg kunne for at please og passe ind. Jeg tog et ubevidst valg om ikke at lytte til dig, når du fortalte mig, at noget var forkert for mig. Jeg blev misbrugt af en lærer. Jeg var fuld af angst. Du og min blære begyndte at larme. Jeg og min læge tyssede på dig ved at proppe dig med penicilin. År efter år. Du lagde dig fladt ned – og mig med dig. Gang på gang måtte jeg lægge mig med forkølelser og diverse betændelser i kroppen.
I lang tid troede jeg, at det var helt normalt, at du gjorde ondt, og at det var almindeligt kun at tømme dig en gang hver tredje dag. Det var ligesom, hvad du svingede dig op til. Jeg hjalp dig selvfølgelig heller ikke godt på vej med mit storforbrug af sjusser, kaffe og takeaway fra kollegiets pizzeria. Du begyndte at hæve. Du gjorde mere og mere ondt. Jeg blev sur på dig, så jeg straffede og strammede dig med regimer af mavebøjninger og medlemsskaber til det lokale fitnesscenter på Amager, hvor du og resten af min stakkels krop blev tæsket igennem. Jeg ville så gerne have, at du holdte op med at være besværlig. Du skulle bare holde kæft og være flad. Det havde jeg lært og set, at kvinders maver helst skal være. Jeg gik på suppekure og trak dig ind. Trak ikke vejret ordentligt og købte sådan noget mærkeligt nylonundertøj, der i det mindste kunne give omverdenen indtryk af, at du var pæn inden under mine stramme Diesel-bukser.

Men det var du allerede: pæn præcis som du var. Jeg forstod slet ikke, hvor vigtig du var. Så klog, så klog, så smuk og sej. Jeg skulle nå slut-20ʼerne, møde yoga og gå ned med stress, inden jeg begyndte at forstå dig og lytte til dig. Du er jo SÅ vild. Som det mirakel, du er, så husede og bagte du senere min datter, og nu har vi to gang i babybageriet igen – og jeg elsker dig og din blødhed og dine strækmærker og din intelligens og alt det, du gør for mig hver evig eneste dag. Tak for din guidance gennem livet. 

Nå, lad mig få fingeren ud af navlen og i stedet for, kære læser, byde dig velkommen til til en intro til bogen Hverdagyoga for Sund & Stærk mave og på en rundtur på tur i tarme og omegn.

Min mave har længe fortalt mig, at jeg skulle lave en bog om maven, fordi jeg gennem yoga er blevet bevidst om, hvor vigtig vores maves trivsel er for vores helbred og livskvalitet. Så det har jeg nu gjort, og jeg har sommerfugle i maven over, at du læser med.

Vores tarme har fået charme, og vi er begyndt at lytte mere til maven. Der er ved at ske et paradigmeskifte på det videnskabelige felt i disse år, hvor man forsker indgående i mavesygdomme, forbindelsen l resten af kroppen og betydningen af vores tarmbakterier. Alene sidste år blev der sidste år o entliggjort 8.000 studier af tarmbakterier. Samtidig blomstrer ernæringsvidenskaben, og tarmvenlige kostkure hitter. Der er gang i maven. Forståeligt nok – for maven har en altafgørende betydning for vores overordnede sundhed, vores nervesystem, vores bevægelighed, immunforsvar, vores nerver, hjerne, ja, selv for vores følelser.

Hvad er så en sund og stærk mave? Det undersøger jeg i denne bog, hvor forskellige eksperter med forskellige indgangsvinkler kommer med deres viden om, hvilken kompleks størrelse maven er.

I min research er jeg stødt på flere indgange til behandling af mave- og fordøjelsesproblemer. Når man er decideret syg, er medicin en livsnødvendighed, og her er det fantastisk, hvordan moderne videnskab kan hjælpe. Andre sværger til alternative metoder, og for nogle hjælper en kombination. Intet er sort-hvidt, og one size kan umuligt passe alle.

Jeg selv er fan af den kropsfænomenologiske tilgang, som er en filosofi, der tager udgangspunkt i, at vores fysiske krop og vores psyke er uadskillelige. En perfekt legeplads til at opleve dette, nemlig kroppen som et erfarende subjekt, er yoga.

Da bogen her har sit afsæt i yoga, får du i sagens natur ikke en medicinsk afhandling eller behandlingsforslag til sygdomme i maven eller tarmen. Dette er ikke en bog, der påstår at kunne helbrede, og den henvender sig ikke til dig, der er rigtigtsyg (den slags må du til lægen med). Men den kan forhåbentlig være med til at informere og inspirere dig, der vil forbedre din fordøjelse, og dig, der måske bare gerne vil vide mere om maven, styrke din kerne eller din følelsesmæssige mave.

Det, bogen giver dig, er basal viden og en overordnet introduktion til, hvad vores mave og fordøjelse er, og hvordan og hvorfor yoga for nogle kan være en hjælp for nogle til at forebygge og mindske ubehag og smerter.
Du kan læse mere eller købe bogen her

Jeg håber, du også må få nogle gode oplevelser med yoga, og at du med bogen bliver fyldt af brugbar viden og konkret inspiration til din smukke, stærke og sunde mave. Og ellers kan du starte med at give kærlighed til maven med denne video.

God fordøjelse 😉

Kærligst Karen

Tags: , , , ,

Relaterede artikler

Forrige indlæg Næste indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0 shares

Følg også med her

Få inspiration i din inbox